A jó öreg mosoda

Szilvuple 17/10/2016

Ki ne látott volna a tévében képsorokat, vagy éppen egymás után sebesen pergő filmkockákat, amin egy öreg mosoda életének pillanataiból lestek el vidám perceket a filmkészítők. Az öreg mosoda falai rengeteg ember még több ruhadarabjának adtak otthont a tisztítás folyamatának elvégzéséig. A mosoda célja tehát, hogy otthont adjon a ruhatisztítás tevékenységének és biztosítsa az ennek elvégzéséhez szükséges tárgyi, vagyis eszközös és szakmai hátteret. Nem különbözött ez a régi mosoda gyakorlatától sem. Ma is ugyanaz történik az Óceán tisztítószalon és mosoda négy fala közt, mint kétszáz évvel ezelőtt. Ha még régebbre tekintünk vissza, akkor már a mosoda nem feltétlenül volt négy fal közé szorítva. Még kevésbé volt egy mosoda akkortájt feltétlenül egy nagyváros közepén. A mai mosoda őse tulajdonképpen a folyóparton mosó asszonyok képét idézi lelki szemeink elé. Így tulajdonképpen a Nílus völgyében is mosoda volt ebben az értelemben véve. Jó, akkor lehet, több krokodil volt arrafelé, így nevezhetjük a krokodilt az akkori mosoda keretein belül végzett munka munkaköri kockázatának. Ma kevésbé fordulhat elő egy mosoda dolgozójával, hogy felfalja őt egy nílusi krokodilus. Ilyenformán természetesen nem az ókori Egyiptom az egyetlen hely, ahol megtalálhatóak egy mai mosoda tevékenységének történeti ősei, hanem szinte az összes ókori civilizációban is fellelhetők a mosoda emlékei. Páldául a fenti egyiptomi történet csekély mértékű formai különbségekkel ugyanígy megtalálható az ókori Kína területén is, a Jangce és a Sárga folyó partjainál. De valószínűleg még messzebbre hatolnának a mosoda szakma történetiségét taglaló vizsgálódásaink, ha régebbi korok tisztítási szokásaira pillantanánk. Felfedeznénk, hogy az őskorban is működött számos mosoda, nyilván illeszkedve az adott kor, térség s kultúra mindennapi szokásaihoz.
mosoda

Mosoda és társadalom

A régi korokra pillantva megállapítható valami igen egyértelmű dolog egy akkori mosoda működését illetően. Ez pedig a mosoda tulajdonképpeni személyzete, ami céges szerveződésük előtt és után is szinte kizárólag nőkből állt. Úgy tűnik, hogy a mosoda munkája régebben mindig a nőkre háruló, otthoni, „háztartási” feladatok egyike volt. Ilyen értelemben véve az otthon maradt nők számára egy mosoda által biztosított élettere felüdülés lehetett, mert csillapíthatta az akkor élt mosónők és háziasszonyok társasági igényét, ami természetes emberi tulajdonság.

Egy mosoda napjainkban

Egy mosoda napjainkban már nem kell, hogy folyóvíz mellett, vízparton legyen. Sőt! A mosoda működéséhez ma már nem kell olyan sok mosónő sem. Tovább megyünk. Egy mosoda ma már nagyon sok férfit is alkalmaz és szinte eltűntek a szakma műveléséhez az évszázadok során hozzákötődött, nemiséget érintő sztereotípiák. A mosoda tevékenységének nagy részét ma már gépek végzik, amelyek kezelését férfiak és nők egyaránt meg tudják tanulni és persze ilyen helyen, mint egy mosoda, profi szinten el is kell, hogy sajátítsák. A mosoda ma is kézzel végzett, tehát manuális tevékenységei köz tartoznak a folttisztítások, részben a vasalás, részben a szárítás, és természetesen a ruhák összehajtása is. Egy mosoda ma már nemcsak ruhákat tisztít, hanem szinte minden szövet- vagy textília jellegű anyag tisztítására szakosodott, sok terhet levéve ezzel a megrendelőik és megbízóik válláról.

Egy modern mosoda

Egy modern mosoda rendelkezik a megfelelő szakmai és infrastrukturális háttérrel ahhoz, hogy a modern életvitel során jelentkező tisztítói folyamatokat hatékonyan, tehát gyorsan és olcsón kezelje, nagy biztonsággal. Egy ilyen mosoda figyel a környezetre is, modern és környezetkímélő eljárások előnyben részesítésével.

About the Author