Kazán, kazán, kazán!

Szilvuple 06/04/2016

Mi alapján válasszon fűtőberendezést magának az ember? A lehetőségek ha nem is korlátlanok, de meglehetősen sok van belőlük, hiszen a hagyományos kazán mellett piacra léptek már olyan modernebb fűtési megoldások, mint a geotermikus, hőszivattyús fűtés, a napkollektor, vagy a norvég panel. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is, észnél kell lennünk, amikor döntést hozunk.

Kazán, vegyes tüzelésű kazán

Magyarországon ez a legelterjedtebb fűtési forma, főleg vidéken, a családi házakban. Ott is általában a lakótéren kívül, a pincében vagy a ház melletti fészerben találhatóak ezek a nagy, öntöttvas kazán monstrumok. Vidéken a hagyományos kazán használata többszörösen is kifizetődő dolog. Egyrészt a kertes családi házaknál év közben a kertben rengeteg kerti hulladék gyűlik össze, amit el kell tűntetni. Ezek elszállításáért nem feltétlenül kell fizetni a szemétszállítónak, hogyha félre lehet tenni télire, mert van otthon egy kazán, amiben nagyszerűen el lehet tüzelni ezeket. Másrészt pedig azáltal, hogy az ilyen típusú hulladékokat is el lehet tüzelni benne, vannak napok, amikor költség nélkül lehet fűteni a házban. De amikor nem ilyen típusú hulladékot égetnek el benne, hanem például tűzifát, pelletet vagy szenet, az is olcsóbb, mint ha csak gázkazán lenne a háznál és csak azzal tudnának fűteni.

Öntöttvas kazán

Kazán, gázkazán

A városi emberek gyakran a kazán szót használják akkor is, amikor gázkazánra gondolnak. Ez teljesen érhető is, hiszen a panelekben, nagyobb lakóházakban nincs az embereknek lehetőségük vegyestüzelésű kazán használatára. Náluk az ország második legnépszerűbb fűtési megoldása jöhet szóba: a gázkazán vásárlás. A gázkazán ugyan nem teszi lehetővé, hogy bármilyen hulladékot hőenergiává alakítsunk át, azonban megvan az a nagyon kellemes tulajdonsága, hogy csak a termosztát tekerőjének elforgatásával, magától melegítse fel a lakást. A hagyományos kazán esetében ez jóval kényelmetlenebb és időigényes feladat: egész nap, akár fél óránként meg kell rakni a kazánt, sőt, gyakran magunknak kell hozzá fát is hasogatni.

A megújuló energia

A megújuló energiát felhasználó fűtési megoldások még gyerekcipőben járnak Magyarországon. A passzív házak, geotermikus fűtést vagy napkollektorokat használó épületek száma is nagyon alacsony. Ennek fő okai közt szerepel, hogy viszonylag nagyobb beruházást igényelnek, és kérdéses a megtérülésük és hatékonyságuk is. A geotermikus fűtés gyakran csak 20-22 fokot tud csinálni, a napelemek pedig ma még alig hozzák vissza az árukat, mielőtt tönkre mennek.

Nagyon-nagyon drukkolunk ezeknek az alternatív fűtési megoldások fejlődéséért, mivel ez lenne mindannyiunk érdeke: egy tiszta energiát használó világ. De addig is, amíg ez megtörténik, fontos, hogy meleg legyen a radiátor vagy a padló, ehhez pedig a legmegbízhatóbb megoldás a kazán beszerzése, legyen az gázkazán vagy hagyományos, vegyes tüzelésű, öntöttvas kazán.

About the Author