Kettlebell: mi is az és miért olyan jó?

Szilvuple 02/08/2016

A kettlebell neve ismerősen hangzik ma már nemcsak a testedzéssel foglalkozók körében, hanem a laikusok is egyre többször találkoznak vele akár újságok címlapjain, vagy a televízióban is. A kettlebell jellegzetessége azonnal szemet szúr bárkinek – a 10-20, nemritkán 30-40 kilós- füles vasgolyót nagy erővel lóbáló erőművész képe jelenik meg előttünk. De aki egyszer megpróbálta, hogy milyen is a kettlebell, az pontosan tudja, hogy azt a fogantyúval ellátott ágyúgolyószerű súlyt nem piskóta úgy lóbálni. Hatékonyan és eredményesen meg pláne nem! Aki a kettlebell golyóját megfelelően, edzésszerűen lóbálja, az nem csak úgy, minden megfontolás nélkül teszi azt.
Ő kérem, szakszerűen emelget, vagyis: edz.

Mi is a kettlebell?

A kettlebell híres súlyzója egy tulajdonképpeni vasöntvény golyóbis, ami egy, az anyagából kiképzett, tehát vele egybe öntött fogantyúval van ellátva. A kettlebell eme golyóbisát azonban eredetileg nem a testedzés hívta életre, hanem az orosz földművesek, akik különböző súlyú változatait a gabonaméréskor használatos súlyokként alkalmazták. A súlymérték egysége a „pud” volt (nagyjából 16 kg) és ennek megfelelően a 8-12-16-20-24-28-32- és 40 kg-os súlyok terjedtek el leginkább a mérések során.

Kettlebell golyók

Mikor született a kettlebell?

Eredeti neve: gírja és emiatt régen a kettlebell súlyzóival dolgozó súlyemelőket és erőművészeket gírjenkának is becézték. Az orosz földművesek egy idő után észrevehették, hogy a gabonaméréssel egybekötött súlyemelgetés kitűnően dolgoztatja testük legkülönbözőbb izomcsoportjait.  Nem csoda, hogy már a XX. század elején is kitűnő edzősúlyként emlegették.  Innen már csak idő kérdése volt, hogy a gabonatermelők besorozásuk után is magukkal vitték jó edzőtársukat és szinte azonnal felfedezték benne a katonák állóképességének javítására kitűnően alkalmas eszközt. Tulajdonképpen a 70-es, 80-as évekig nem is nagyon lehetett róla hallani, csak azután indult el világhódító útján. Népszerűsítője a profi, edzői körökben ismert Pavel Tsatsouline volt, aki mint egykori Szpecnazos kiképző, dezertált az orosz hadseregből az Amerikai Egyesült Államokba, ahol megírva első magazinos cikkét a témáról, elindította a kettlebell golyóját világkörüli útján.

Kettlebell a katonai kiképzésben

Mivel a kettlebell akár pár hónap alatt igen látványos erőnléti és fizikális javulást eredményezhet, nem csoda, hogy a világ professzionális katonai alakulata is beépítették azt a kiképzésük tematikájába. Ilyenek a már említett orosz Szpacnaz, a Delta Force Commando és a magyar Terrorelhárítási Központ, a TEK is. Nem arról van szó tehát, hogy csak a kettlebell „ad erőt és mindent lebíró akaratot” a kommandósok körében és hogy ők csak azzal edzenének. De szerves részét képezi a számukra kialakított speciális kiképzési erőnléti és mozgásfejlesztő programjainak, természetesem számos más módszer alkalmazása – mint pl. egyéb pusztakezes és fegyveres taktikák – mellett. Ez az ajánlás viszont egyértelműen igen jó és kiváló promó volna bármely edzésmódszer számára. A kettlebell hatékonyságánál fogva ezt a pozíciót tudhatja magáénak.

A kettlebell hazánkban

A kettlebell hazai elterjedése Lakatos Péternek köszönhető, aki korábban a Krav-Maga meghonosítójaként vált hazánkban ismertté. A kettlebell eredményességét bizonyítja, hogy magát a módszert a hazai honlapjuk elérhetőségén kívül semmilyen más fórumon nem hirdették anno. Mégis ma már lassan több mint kétszáz szakképzett instruktor teszi lehetővé, hogy bárki elérje a kettlebell módszere segítségével kimunkálható eredményeket, melyek többek között a szálkásítás, az erő és az állóképesség.

About the Author