A teherautó bérlés részletei

Szilvuple 02/08/2016

Ha teherautó bérlés témakörében gondolkodunk, akkor tudnunk kell, hogy sok jó cég van a piacon. Az idő múlása magával hozza a technológia fejlődését és ez bizony kihat a gépjárművekkel foglalkozó vállalkozások ügymenetére is. Ez alapján elmondhatjuk, hogy a teherautó bérlés még soha sem volt egy ennyire egyszerű, kiforrott és mondhatni, hogy korunkban divatos – „kényelmes” – folyamat! A teherautó bérlés bérleti díjairól is essék pár szó!  A teherautó bérlés Budapest kerületeiben bevett szokás szerint, a meghirdetett díjak általában és alapvetően az alábbi díjrészeket és tételeket tartalmazzák:

 • a napjában levezethető futásteljesítményt
 • a gépjármű kötelező felelősségbiztosításának költségei
  (a biztosítás díja a baleseti adóval együtt)
 • az egyéb, idevonatkozó és tevékenységet sújtó adók költségei

Teherautó bérlés - Budapest: Határautó

A teherautó bérlés célja: a megfelelő autó kiválasztása

Valóban igaz, hogy a teherautó bérlés önmagában a szállítással kapcsolatos tevékenységek és ágazatok egy modern, kedvező áru és hatékony eszközei. Mielőtt azonban teherautó bérlés okán felkerekednénk, és csak úgy találomra bárhová befizetnénk nagyobb összegű kauciókat, érdemes lehet önmagunkkal is tisztázni az igényeinket és elvárásainkat. Ilyen tudatos hozzáállás mellett a teherautó bérlés egyik első mozzanataként célszerű meghatározni a felhasználás célját, mely – okkal – talán a legfontosabb szempont is egyben. Alapvetően nem mondható elhanyagolható szempontnak, hogy a teherautó bérlés célja egy konkrét raktérrel rendelkező hűtőautó kibérlése egy hétvégére, vagy pedig a legfontosabb egy nagyon olcsó ár-kategóriájú teherautó bérlés, amelyet huzamosabb időn át – pl. heteken keresztül – tervezünk hajtani.

Ha mindezek átgondolása és számvetése után megvan, hogy pontosan mit is szeretnénk, azért nem árt figyelembe venni egyénileg támasztott igényeinket, elképzeléseinket is. Példának okáért: ha mondjuk, konkrétan mi magunk leszünk a sofőrök, akkor lehetséges, hogy sokkal jobban érezzük magunkat egy diesel üzemű gépjárműben, mintha éppen egy benzines típust vezetnénk és ebbéli igényünkről a komfortunk és biztonságérzetünk megóvása érdekében lehet, hogy nem igazán szívesen mondanánk le. Tudvalevő, hogy a vezetés nem csak megfelelő fizikai, hanem lelki és szellemi frissességet és felkészültséget igénylő tevékenység – kritikus esetekben pedig emberéletek is múlhatnak rajta.
Egy szó, mint száz: ezt lehet, hogy nem érdemes kockáztatnunk néhány ezer forint megspórolása okán.
Ha mindezeket tisztáztuk elsősorban magunkkal (!), a cégvezetéssel, vagy alkalmasint munkaadónkkal, akkor teherautó bérlés címén már célba vehetünk egy ilyen gépjárművek bérbeadásával foglalkozó cég telephelyét, hogy nézelődésünk során a fentieket következetesen szem előtt tartva, kiválaszthassuk gépesített szekerünket.

Teherautó bérlés esetén az indulás előtti teendők

Egy teherautó bérlés után (mielőtt elindulnánk) ellenőrizendők az alábbiak:

 • az éghajlati körülmények okán: a fűtési, vagy légkondicionáló rendszer működése
 • a stabil sebességváltási üzem okán: a sebességváltó olajozott működésének próbája
 • a biztonságos fékezés okán: a fékrendszer ellenőrzése, próbája; a fékfolyadék szintje
 • a gondtalan haladás okán: a kerekek/pótkerék és a gumikban uralkodó nyomás ellenőrzése
 • a hűtés zavartalan üzeme miatt: a hűtőfolyadék szintje, vezetékrendszer ellenőrzése
 • a kipufogógáz szabályszerű távozása okán: a kipufogórendszer csőszakaszainak ellenőrzése

 

About the Author